Karaçam Köyü

Uzmanlardan klima uyarısı

Uzmanlardan klima uyarısı
http://karacamkoyu.com/wp-content/uploads/2022/07/karacam_koyu_logo_5.jpg

Dr. Murat Çubukçu, klima kullananların dikkatli olması gerektiğini belirterek, vatandaşların klimanın tam karşısına oturmaması gerektiğini söyledi.

Denizli Devlet Hastanesinde görev yapan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Murat Çubukçu, klima kullananların dikkatli olması gerektiğini belirterek, vatandaşların klimanın tam karşısına oturmaması gerektiğini söyledi. Yaz aylarında bilinçsiz klima kullanımının çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkardığını, bu sorunlardan birinin de baş, boyun, omuz ve sırt bölgesindeki kas iskelet sistemi kaynaklı ağrı olduğunu söyleyen Uz.Dr. Murat Çubukçu, “Özellikle fıtık ve kireçlenmeyi içeren dejeneratif boyun hastalıkları ve miyofasial ağrı sendromu, fibromiyalji sendromu gibi kas kaynaklı hastalıklara bağlı ağrılar klimaların yanlış kullanılması sonucu şiddetlenebilir” dedi.

Soğuk havanın kaslarda spazm ve ağrıya neden olabildiğini belirten Murat Çubukçu, şunları söyledi: “Yapılan araştırmalar, vücuda direkt soğuk hava teması sonrası gelişen bioelektrik aktivite değişikliğinin tetik noktaları uyardığını göstermiştir. Bunun sonucunda ağrısız tetik noktalar aktifleşerek ağrılı hale gelmekte, ağrılı olanlar daha da şiddetli ağrıyla kendini göstermektedir. Ancak, sıklıkla boyun ve sırt bölgesi ile omuz kuşağında görülür. Röntgenler, MR’lar, kan tetkikleri normal çıkabilir. Bu hastalık esas olarak hekimin muayenesi ile ortaya konabilir. Miyofasial ağrı sendromunda kaslarda gergin bant ve bu bantlar içinde ağrılı tetik noktalar vardır. Bu tetik noktalardan farklı vücut bölgelerine ağrı yansıyabilir. Ağrı çok şiddetli olabilir ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu ağrılar, uygun olmayan pozisyonda uzun süre kalma, aşırı aktivite, yorgunluk, soğuk gibi nedenlerle şiddetlenebilir.”

‘KLİMANIN KARŞISINA OTURMAYIN’

Klima kullanımında yapılması gerekenlere değinen Uz.Dr. Murat Çubukçu, klimanın vücutla doğrudan temas ettirilmemesinin önemine değinerek şu tavsiyelerde bulundu: “Klima kullanımında en önemli sorun, soğuk hava akımının vücuda doğrudan temas ettirilmesidir. O halde, her şeyden önce klimanın karşısında oturulmamalı, çalışma veya oturma düzenleri buna göre dizayn edilmelidir. Klima kullanırken, doğrudan değil dolaylı soğutma tercih edilmelidir. Bunun için hava akımı tavana, duvara, otomobilde cama veya kapılara yönlendirilmeli. Bir diğer nokta klima ısısı çok düşük sıcaklıklara ayarlanmamalıdır. 20-21 santigrat dereceler, hem kas sağlığı için hem de yazlık kıyafetlerle bunalmamak için uygun sıcaklıklardır.’’

REKLAM ALANI
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ